czwartek, 28 sierpnia 2014

Batony sniadaniowe




Owsiane batony sniadaniowe z orzechami laskowymi.
Nie sa zbyt slodkie, sa zdrowe a moj maly lobuz je pokochal.




Składniki:

płatki owsiane
orzechy
opcjonalnie owoce suszone


Domowa mase kajmakowa* wymieszac z platkami i posiekanymi orzechami laskowymi. Wylozyc pojemnik/foremke paperem do pieczenia, wylozyc mase i ugniesc rowno. Wlozyc do lodowki do stezenia. Mozna dodac ulubione bakalje, rodzynki, suszone sliwki, morele....Nastepnym razem zrobie wieksza porcje i moze bardziej urozmaicona. 
Mozna dodac do nich to na co mamy ochote. Rozne rodzaje orzechow czy nawet owocow suszonych.

Smacznego.



Jak widac, dzieci nie moga sie doczekac zeby sie do nich dorwac ;)






*Masa kajmakowa:

litr mleka
szklanka cukru

Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, mieszamy i gotujemy na silnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień prawie do minimum i gotujemy aż masa zgęstnieje, czas gotowania to około 2-3 godzin.. Podczas gotowania masa zacznie ciemnieć. Gotową masę przelewamy do szklanego pojemnika i gdy wystygnie chłodzimy w lodówce. Jeśli masa nie jest całkowicie gładka można ją zmiksować blenderem. 


Wykorzystalam przepis na mase kajmakowa mojej ulubionej blogerki od ktorej wsystko sie zaczelo, czyli Emilii :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz