piątek, 8 sierpnia 2014

Chleb mieszany z soda



Chlebek mieszany z soda.

Malo kto wie, ze chleb mozna upiec bez drozdzy czy zakwasu. Wystarczy soda. Tak soda wlasnie. Tez bylam zaskoczona, ale postanowila sprobowac i efekt byl zadziwiajacy. Chleb cudownie wyrosniety i bardzo smaczny. Wbrew pozorom wcale nie czuc w nim smaku sody. Kto lubi pieczywo, lubi eksperymentowac z pieczywem i szuka nowych smakow, powinien koniecznie upiec ten chlebek wlasnie.





Skladniki:

250 g maki zwyklej
250 g maki pelnoziarnistej  
lyzeczka sody lyzeczka soli
 100 g platkow owsianych 

500 ml jogurtu naturalnego
25 g masla
łyzeczka sody oczyszczonej





Wszystkie skladniki wrzucilam do robota i miksowalam do polaczenıa skladnikow, zajelo to ok. 3 mınuty. Pozniıej ufomowalam z tego okragly chlebek i drewniana raczka lyzki zrobilam wglebienia w chlebku ( nie trzeba, ale mozna zeby ladnie wygladal ;)) i na blache do pieca na 30- 40 mınut w 190 stopniach. 
Wazna uwaga: blaszke na dole nalezy posmarowac lekko oliwa lub lepıej wylozyc papierem do pieczenıa bo mnie sie spod troche zlapal do blachy  pieczesz az bedzie mial stala konsystencje, mozna sprawdzic patyczkiem czy nie jest mokry. 
W sumıe zrobıenıe go z pıeczenıem zajmuje ok 40 mınut



Oryginalny przepis tutaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz