środa, 13 sierpnia 2014

Pelnoziarnisty makowiec



Ciasto z makiem. Dietetyczne oczywiscie.







Składniki:



150 g masła

100 g drobnego cukru brazowego
3 jajka
250 g mąki pelnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
70 g maku
4 łyżki jogurtu naturalnego (mialam w domu tylko süzme, wiec dalam 3 lyzki jogurtu)
aromat rumowy

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Sypkie skladniki wymieszac w misce i odstawic.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać odłożone wcześniej suche składniki i jogurt oraz aromat i znow wymieszać do połączenia się składników..

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm lub keksówki wysmarowanej masłem. Piec około 45 minut do 1 godziny (a w razie potrzeby nawet dłużej) do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 150ºC.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz