sobota, 23 sierpnia 2014

Prazona ciecorka




To ciekawa alternatywa dla orzeszkow czy chipsow, ktore chrupiemy ogladajac tv.
A zrobienie ich jest niesamowicie proste.





Potrzebne nam beda: 

cieciorka
sol
oliwa


Cieciorke zalewamy na noc woda i moczymy do rana. Odlewamy wode i wstawiamy w nowej wodzie do gotowania. NİE SOLİMY. Nieposolona cieciorka gotuje sie ok 20 minut i jest juz miekka, gdy ja posolimy do gotowania czas wydluzyc sie moze nawet do 1,5 godziny.
Ugotowana cieciorke odsaczamy i dodajemy lyzeczke soli i troche oliwy. Dokladnie mieszamy. Jesli chcemy mozna dodac rowniez ulubionych ziol dla podkrecenia smaku, np. ostrej papryczki. Wysypujemy na blache lub naczynie zaroodporne i prazymy w piekarniku w temp. ok 160 stopni az bedzie twardawa. Uwazajmy zeby nie byla zbyt wysuszona bo polamiemy sobie na niej zeby ;)
Gotowe. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz