sobota, 13 września 2014

Bezy cynamonowo-czekoladowe



Bezy cynamonowo czekoladowe.





Skladniki:


5 bialek

szczypta soli

250 g cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
80 g czekolady slodkiej, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej (ważne)


W misie miksera umieścić białka ze szczyptą soli. Ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodać cynamon i zmiksować. Dodawać roztopioną czekoladę (partiami) i delikatnie wymieszać szpatułką, by w bezie powstały ładne pasma czekolady (nie mieszać do całkowitego połączenia).

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ubitą pianę bezową wykładać dużą łyżką na blachę, pozostawiając pomiędzy bezami dosc duze odstępy bo bezy sporo urosna.

Suszyć w temperaturze 120ºC przez około 60 - 75 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając co pewien czas, czy są gotowe. Bezy powinny być suche od spodu. Jeśli nie będą, odwrócić je na drugą stronę i dosuszyć przez 15 minut. 

Bezy z wierzchu beda chrupiace a wsrodku ciagnace i wilgotne. W srodku beda puste.




Oryginal tutaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz