środa, 3 września 2014

Chalwowe ciasteczka



Chałwowe ciasteczka.
Nie przypuszczalam, ze mozna w domu zrobic tak pyszne ciasteczka. Smakuja fantastycznie i sa latwe w przygotowaniu dlatego polecam zrobic je i gwarantuje, ze na jednym razie sie nie skonczy ;)






Składniki na około 40 ciastek:



250 g tahini (pasty sezamowej)*

3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
100 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g margaryny
opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji

Wszystkie składniki wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią. Uwaga: jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody. 

Piec w temperaturze 180°C przez około 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu beda juz twardsze.

İnspiracja pochodzi od Emi oczywiscie :*




Tahini - pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azjii tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak.*






*Zrodlo Wikipedia.org

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz