niedziela, 14 września 2014

Kruche ciasteczka



Oczywiscie jest tez cos dla dzieci  Kolorowe kruche ciasteczka. 





Składniki:


1 kg mąki ( 6 szkl.)

25 dag margaryny 

10 dag masła

3 lyzki gestej smietany kremowki
2 łyżki śmietany 18% (ja dalam jogurt)
5 żółtek
1 ½ szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
aromat migdalowy


Sposób wykonania:
Mąkę tortową przesiać. Dodać miękką margarynę, yogurt, masło oraz śmietanę. Żółtka ubić mikserem dodając cukier puder i cukier waniliowy. Masą jajeczną zalać mąkę z tłuszczem. Na koniec dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz kilka kropli aromatu migdalowego. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na grubość około 4 mm podsypując mąką. Wykrawać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10-15 minut w temperaturze 170 °C.

Gotowe ciasteczka po przestygnieciu dekorujemy wg uznania korzystajac z barwnikow, ktore dodajemy do lukru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz