To ogorki robione przez moja kolezanke. Bardzo fajna i zdolna kuchareczke ;)
Moja wersja jest jednak nieco zmodyfikowana gdyz ze wzgledu na to, iz mieszkam w Turcji, trudno o pewne produkty, ktore sa powszechnie dostepne w Polsce.
Tutaj znajdziecie oryginalny przepis Izy.
Skladniki :
kilka ziaren ziela angielskiego
mala glowka czosnku
koper
duza marchewka
+/- 2 kg ogórkow
Składniki zalewy:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
niepełna szklanka cukru
3 niepełne łyżki soli
5 łyżek musztardy francuskiej
Ogórki jeślikroimy wzdłuż na 4 części.
Do wyparzonych słoików wkładamy koper, marchewkę, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku oraz umyte ogórki.
W dużym garnku z podanych składników gotujemy zalewę. Zalewa powinna się pogotować około 5 minut po czym zalewamy nią ogórki.
Gorące słoiki natychmiast zakręcamy, odstawiamy dnem do góry i pozostawiamy w takiej pozycji do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz