niedziela, 12 października 2014

Jajka marynowane



Jajeczka marynowane.




Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo 

1 cebula

3-4 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

3 pieprzu ziarnistego

zalewa: 
2,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli 

Przygotowanie:
Wsatwic jajka do gotowania, i w tym czasie zagotowac rowniez zalewe.
Obrać jajka tak, żeby były całe białka, musimy ostrożnie i delikatnie obierać jaja ze skorupek. Poukładać jajka w słoiku, dodać pokrojoną w krążki cebulę, liście, ziele, pieprz i
zalać ciepłą zalewą. Poczekać aż ostygnie i wstawić do lodowki.
Najlepsze beda po około 2-3 tygodniach.




Przetwory na widelcu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz