niedziela, 2 listopada 2014

Blok kokosowy




Hindistan cevizi tatlısı czyli blok kokosowy. 

Przesmaczna bomba kaloryczna  
Blok mleczno-kokosowy okrutnie slodki, warty grzechu.






Składniki:

2,5 szkl mleka w proszku
50g cukru
kilka kropel esencji waniliowej ( ja dalam wanilie naturalna)
50-70g masła
1/2 szklanki wody
150g wiórków kokosowych
herbatniki (ilość według uznania)

Do rondelka wrzucamy pokrojone masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy na małym gazie do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie do dużej miski wsypujemy mleko w proszku i wkruszamy herbatniki. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (mieszając i uważając, gdyż lubia sie przypalać, a zbyt mocno przyrumienione nie nadają sie do dodania). Przesypujemy wiórki do mleka, wlewamy lekko ciepła mieszaninę masła, cukru i wody oraz esencję waniliowa. Bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do malutkiego plastikowego pojemnika, na wierzchu układamy herbatniki.Ja tym razem nie ulozylam. Całość szczelnie zamykamy (masa lubi chłonąć zapachy) i odstawiamy do lodówki.



Blok waniliowo - kokosowy - PRZEPIS ZNALEZIONY W INTERNECIE.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz