niedziela, 30 listopada 2014

Hasanpaşa köfte - Nadziewane mielone



Fantastyczne danie do ktorego w zasadzie nie trzeba juz zadnych dodatkow procz surowki.





Składniki:

na mięso:
750 g mięsa mielonego
cebula
2 jajka
2 kromki chleba lub bułka tarta
sól
pieprz

pure:
5-6 ziemniaków
2 łyżki masła
jajko
0,5 szkl. mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

sos:
łyżka przecieru pomidorowego
szkl. wody



Gotujemy ziemniaki, odlewamy wodę. Dodajemy masło i mleko i przyprawiamy do smaku.
Drobniutko kroimy cebulke i wyrabiamy wszystkie składniki na mielone. Wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie robimy duże kule z mięsa a w środku później dolek, do którego włożymy później pure.



Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika w dołki w mięsku wkładamy wcześniej przygotowane pure.


Polewamy sosem i posypujemy żółtym serem i ponownie zapiekamy aż ser się rozpuści.


Robimy na talerzu zgrabnego kleksa z sosu, ktory nam zostal, dekorujemy pietruszką i serwujemy na gorąco.


Hasanpaşa köfte

köfte:
750 g kıyma
1 adet soğan
yumurta
2 dilim bayat ekmek içi
tuz
kara biber

püre:
5-6 tane patates
2 yemek kaşığı terayağı
1 yumurta
yarım su bardak süt
kara biber
tuz
muskat

1 yemek kaşık salça
1 su bardağı su

Patates haşlanır, suyulup ezilir. Tereyağı, yumurta, süt ve baharatları eklenir.
Köfte malzemeleri bir kaba koyulur yoğrulur ve dolapta  saat dinlenir.
Limon büyüklüğünde parçalanır, ortası çukur bir şekilde ve fırınaya 200 derecede 20 dakika pişir.
Fırından çıkar ve patates püresi doldurulur. Üzerine salçalı su ve kaşar gezdirilip ve 5 dakika daha pişer.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz