niedziela, 23 listopada 2014

Szarlotka cynamonowa



Szarlotka mega cynamonowa. Jedna z moich najulubienszych  bo z kruszonka i na kruszonce 





Kruszonka:

5 lyzek maki
2,5 lyzki masla
2 lyzki cukru

Zagniatamy wszystkie skladniki w misce do polaczenia skladnikow i uzyskania konsystencji grubszego piasku.
Forme smarujemy tluszczem i wysypujemy ok polowe powstalej kruszonki. Na to dajemy wczesniej przygotowana mase z jablek i zasypujemy to reszta kruszonki.
Pieczemy w temp. ok 180 stopni do zarumienienia sie ciasta.

Przygotowanie jablek:

Jablka (ilosc wg uznania) kroimy na wieksze kawaki i rzucamy na patelnie. Do jablek dodajemy cukru, cynamonu, kardamonu, odrobine galki (lub gotowa przyprawe do szarlotki). Przyprawy dajemy taka ilosc jak lubimy. Wszystko smazymy na srednim ogniu do zmiekniecia jablek i rozpuszczenia cukru w soku z jablek.
Gotowa mase wykladamy na ciasto. Mozna czekac az ostygnie, ale ja zwykle najpierw nastawiam jablka, w tym czasie robie kruszonke i wykladam jeszcze gorace.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz