poniedziałek, 3 listopada 2014

Ziron



Ziron - potrawa regionalna z okolic Morza Czarnego. 
Bardzo łatwa w przygotowaniu. 


składniki:

 4 płaty yufki (ciasto filo), mozna zrobic samemu
jogurt
czosnek 
olej
pul biber (ostra papryka w płatkach)

Kazdy płat ciasta zwijamy w rulon i tniemy na grubość palca. Ukladamy w naczyniu i pieczemy w temp 200 stopni az sie podsuszy i zarumieni. Następnie zalewamy letnią wodą (niewielką ilośćią ok szkl. zeby nie przelać) i sprawdzamy czy nasiąkneła do spodu. Jeśli nie jest wystarczająco wilgotna i miękka, podlewamy raz jeszcze i przykrywamy większym naczyniem, folią lub pokrywką żeby nasiaknęła. Gdy juz nasiąknie zalewamy jogurtem a wierzch polewamy podgrzany olej z papryka w płatkach. Należy uważać aby olej nie był zbyt ciepły bo wtedy papryka zgorzknieje.
Gotowe. Podajemy na zimno i życzymy smacznego.




Ziron, Karadeniz yemeklerı.


malzemeler :

4 adet yufka (bu boy bir tepsi için)
yoğurt
sarımsak
yağ
pulbiber


Yufkanın bir tanesini masanın üzerine seriyoruz. Once ikiye katlıyoruz, sonra oval ucundan düz kenara doğru tekrar katlıyoruz, bir parmaktan biraz kalın olacak şekilde rulo haline getiriyoruz ve bir parmak kalınlığında dilimler halinde kesiyoruz. Kestiğimizdilimleri dik olarak tepsiye diziyoruz. Bu işlem yufkalar bitene kadar devam ediyor. 200 c fırında yufkalar kızarana dek pişiriyoruz. Yufkalar ılınınca üzerlerine kaynamış su gezdiriyoruz. Yufkaları 1 parmak geçsin fazla değil,ayrıca sert kalırsa tekrar ekleme şansınız var. Tepsinin üzerini başka bir tepsiyle kapatıp suyunu çekene kadar dinlendiriyoruz. Ilındıktan sınra üzerine sarımsaklı yoğurt ve son olarakta eritilmiş pul biberli yağ gezdiriyoruz. Yağı çok demeyin yağsız olursa lezzetli olmaz. 
Afiyet olsun.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz