sobota, 6 grudnia 2014

Hamsili pilav - Pilav z rybą



Przygotowując tą potrawe myślałam, że nawet jej nie spróbuje...Jak dobrze, że jednak skosztowałam, bo okazała się fantastyczna. Dodatki do ryzu nadały jej niepowtarzalnego, cudownego smaku.



Składniki:

kg małych rybek, hamsi
2 szkl. ryżu
2 cebule
odrobina oliwy
łyżka kuş üzüm
łyżka dolamlik fistik lub drobno skruszonych orzechów włoskich
0,5 łyzeczki cynamonu
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
0,5 pęczka pietruszki
2 szkl. wody

Czyścimy ryby wyciągając kręgosłup, jeśli ryby są swieże to calość wyjdzie bez problemów.
Moczymy ryż w słonej wodzie.
Na oliwie podsmażamy cebule, kuş üzüm i orzeszki. Dodajemy wszystkie przyprawy i wypłukany ryż. Podsmażamy chwile i dolewamy wodę. Gotujemy, mieszając, do odparowania wody.


Dno naczynia żaroodpornego, ewentualnie niskiej blachy, wykładamy rybkami robiąc zakładke tak żeby nachodziły na siebie. Układamy je aż do brzegu żeby wychodziły na zewnątrz.



Na tak przygotowane naczynie wykładamy wcześniej przygotowany ryż i zamykami wystającymi poza brzegi rybkami. Na wierzchu układamy pozostałe rybki na zakładkę tak jak na spodzie.



Pieczemy w piekarniku przez ok 35 min. w temp. 180 stopni.


Po upieczeniu wykładamy na talerz obracając naczynie do góry dnem.



I gotowe. Podajemy jako dodatek do innego dania, ale nie mięsnego. Tutaj z duszonymi warzywami z selerem w roli głownej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz