wtorek, 27 stycznia 2015

Pierogi ruskie





Poprostu pierogi....Czasem teskno mi do smaków z dzieciństwa, domowych potraw, których uczylam sie od babci czy mamy...Moje pierogi z caląpewnscią nie zyskalyby pochwaly od p. Magdy G.  a to dlatego, ze lubie pierogi w lekko twardawym cieście. 
Nie byłabym sobą gdybym nie ,,ulepszyła,, trochę pierogów nowymi smakami , więc do tradycyjnego farszu na ruskie dodalam coś jeszcze....




Na 3 szklanki mąki daje szklanką gorącej wody i jajko. Wyrabiam ciasto i wałkuje odpowiednią dla mnie grubość.



Farsz robimy wg uznania. Zrobilam farsz jaki się robi do ruskichugotowane ziemniaki, slony bialy ser i cebulka przesmazona na oliwie, sol i pieprz do smaku) ale udziwnilam je troszke dodajac suszonej miety i pul biber (ostra papryka w platkach). Gotowe pierogi lekko podgotowalam, tak zeby byly troszke twardzsze niz al dente, a pozniej podsmazam je na patelni. Podaje z jogurtem naturalnym i ostra papryka dodana do goracej oliwy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz