czwartek, 23 kwietnia 2015

Pilav czyli podstawowa wersja tureckiego ryżu



W związku z powtarzającymi sie pytaniami o to jak przygotować typowy, turecki pilav, postanowiłam poświęcić mu osobny wpis.

Wbrew pozorom, nie trzeba lat wprawy żeby wyszedł idealny, wystarczy poznać tajemnice tureckiej gospodyni i trzymać sie podstawowych zasad.
Są to tzw. puf noktasi, ktore zdradzila mi moja prywatna, turecka teściowa.

Wersja z makaronem jest bardzo popularna, jeśli jednak nie macie takiego makaronu lub nie lubicie, pilv z samego ryżu przygotowuje się dokładnie tak samo z pominięciem makaronu właśnie.





Składniki:

2 szkl. ryżu
garść cieńkiego makaronu
oliwa lub inny ulubiony tłuszcz do smażenia
sól

Odmierzony ryż przesypujemy na sitko i dokładnie płuczemy do czasu aż woda będzie czysta.
Jeśli mamy czas, możemy wcześniej ryż namoczyć w garnku a później wypłukać.
Na patelnie dajemy niewielką ilość tłuszczu. Ja zwykle używam oliwy lub masła, można też użyć margaryny lub dowolnego oleju roślinnego.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy garść makaronu i mieszając podsmażamy do momentu gdy zmieni kolor na brązowy. Tutaj należy jednak uważać żeby go nie spalić. Makaron jest cieńki więc trawa to tylko chwile.
Gdy makaron jest gotowy dodajemy wypłukany ryż, solimy i podsmażamy kilka minut mieszając. Korzystamy z najmniejszego palnika żeby nie przypalić.
Gdy ryż jest już lekko podsmażony zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Zwiększamy gaz i czekamy aż zacznie wrzeć, następnie zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy pokrywką. Dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, mieszamy, sprawdzamy czy jest wystarczająco słony, jeśli nie dodajemy jeszcze odrobinę soli, i zostawiamy pod przykryciem.  

W przygotowaniu dobrego pilavu ważne jest żeby ryż był dobrze wypłukany, podsmażony i zalany gorącą wodą.
Ważne są również proporcje wody. Jeśli odmierzymy 2 szklanki ryżu dodajemy 2 szklanki wody. 
Nie znaczy to jednak, ze jesli chcemy zrobić pilav z 5 szklanek ryżu należy dać 5 szklanek wody. Tutaj, zwiększając ilość ryżu zmniejszamy nieco ilość wody. W skrócie, robiąc małą porcje trzymamy sie proporcji 1:1, gdy zwiększamy, proporcje ryżu do wody wychodzą mniej więcej 1: 3/4.
Sprawdźcie ten przepis, jestem pewna, że będziecie zadowoleni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz