niedziela, 21 czerwca 2015

Ramazanowe menu - dzień 5



Sahur

+ tradycyjne dodatki śniadaniowe



Iftar




Makaron erişte z serem





Składniki:

łyżka masłą
łyżka oliwy
2 szklanki makaronu eriste
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
sól
szklanka sera typu lor lub twarogu chudego
jogurt

Rozpuszczamy tłuszcze na patelni i wrzucamy makaron. Smażymy na wolnym ogniu do czasu aż makaron zbrązowieje. Dodajemy orzechy (zostawiamy troszke orzechów do posypania gotowej potrawy) i smażymy jeszcze ok 2 minut uważając żeby makaron nam się nie spalił.
Zalewamy 4 szklankami gorącej wody dodajemy sól i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu wciągnięcia wody przez makaron.
Serwujemy na gorąco posypane serem i odrobiną pozostałych orzechów. Jako dodatek podajemy zimny jogurt typu grecki.

Şekerpare czyli ckruche ciasteczka w syropie








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz