sobota, 18 lipca 2015

Tulumba



Od wczoraj wszyscy muzułmanie obchodzą święto dziękczynienia przerywajace/kończące święty miesiac postu Ramazan. 
W Turcji nazywame jest Şeker Bayramı. 
W tym dniu odwiedza się znajomych i rodzinę. Pozdrawia sie mówiąc ID/EID MUBARAK lub iyi/hayırlı bayramlar. Dzieci całują rece doroslych skladajac życzenia i otrzymują w prezencie nowe ubrania oraz słodycze. Przyjelo się, ze w pierwszy dzień świąt należy ubrać nowe odswietne stroje, rozdawać dzieciom pukajacym do naszych drzwi z życzeniami slodycze oraz, jesli kogos na to stać, wesprzeć w tym dniu potrzebujących, aby rowniez mogli świętować.
Jest to bardzo wesoly, szczęśliwy i ,, slodki,, dzień.
Gospodynie przygotowują przeróżne słodkości, ktorymi czestuja przybylych z zyczeniami gosci.
Ponizej link z przepisami na tureckie słodycze gdzie znajdziecie między innymi rozne rodzaje baklawy i innych tradycyjnych wypieków. TUTAJ znajdziecie przepisy na tureckie słodkości. 
A tym czasem proponuje Wam chrupiącą tulumbe nasączona syropem cukrowym.

Składniki:

na ciasto:
2 szklanki wody
łyżka cukru
1,5 łyżki masła
szczypta soli
2,5 szklanki mąki
3 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej lub jakiejkolwiek innej skrobii (ja użyłam skrobii kukurydzianej)
łyżka semoliny/kaszy manny

na syrop:
2,5 szklanki cukru
2,5 szklanki wody
łyżeczka soku z cytryny

olej do smażenia

Zaczynamy od przygotowania syropu. W tym celu zagotowujemy wodę z cukrem, gdy sie zagotuje dodajemy sok z cytryny i gotujemy ok 10 minut.

Ciasto przygotowujemyzaczynając od rozpuszczeniaw wodzie cukru, masła i soli. Gdy się zagotuje dodajemy mąkę i mieszając drewnianą łyżką gotujemy ok 2 minuty. Zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy jajka i mieszamy za pomocą miksera. Na końcu dodajemy skrobie i semoline i dokładnie miksujemy.
Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolne kształłty (tradycyjnie wyciska się przez dużą gwiazdke) na rozgrzany olej i smaży do zarumienienia z każdej strony. Im wolniej będziemy smażyć tym bardziej chrupiąca będzie nasza tulumba.
Usmażoną tulumbe, gorącą zanużamy w zimnym syropie i pozostawiamy w nim na około 2 minuty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz