wtorek, 1 września 2015

Ayran czyli turecki napój jogurtowy



Ayran to bardzo popularny turecki napoj na bazie jogurtu naturalnego i wody z dodatkiem soli.
Można kupić gotowy ayran w sklepach lub zrobić go samemu w domu.
Bardzo często w lokalach, jak i w domach poawany jest do kebabów, makaronu i pilawów.
Jest polecany jako orzeźwiający napoj podczas upałów, doskonale gasi pragnienie. Można również dodać posiekaną swieżą mięte, my jednak lubimy tradycyjna wersję.


Składniki:

jogurt naturalny (w PL typu greckiego)
woda
sól

Przygotowanie ayranu jest dziecinnie proste. Wystarczy szklanka gęstego, zimnego jogurtu naturalnego, 2 szklanki zimnej wody i sól. Wszystkie składniki blendujemy chwilę do wymieszania się składników i powstania jednolitego płynu i piany na wierzchu. 
Po zmiksowaniu sprawdzamy czy jest dla nas wystarczająco słony.  Jeśli nie, dodajemy soli.
Używając innego jogurtu, niż gęsty typu greckiego, użyjmy mniej wody. Turecki jogurt jest bardzo gęsty, a nam najbardziej odpowiada taka wersja, więc robię w proporcjach 2:1. 
Spróbbujcie tego przepisu i w razie potrzeby zmodyfikujcie go według swoich upodobań.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz