piątek, 23 października 2015

Puding Noego czyli aszure



Pudning Noego czyli znana Wam juz aszure w wersji ful wypas, którą poznałam na kursie kuchni tureckiej.
Dziś w świecie muzułmańskim przypada tegoroczny dzien Aszure. Jak wspominałam we wcześniejszym wpisie na temat tego deseru, część muzułmanów będzie pościło zarówno dziś jak i jutro. Gospodynie przygotowywały będą deser aszure, przekazywane będą sobie pozdrowienia i życzenia pomyślności w nowym roku. Odwiedzać będą sie nawzajem i nie zapomniane zostaną również groby zmarłych...Tradycyjnie, nawet niewielki zakup w osiedlowym sklepiku, np czekolady, dla dzieci, żony i domowoników ma zapewnić dostatek w nadchodzącym roku.
Oglądałam własnie program w ktorym prof dok Nihat Hatipoğlu przypomina o zwyczajach i pochodzeniu tego święta. Mówił właśnie, o pochodzeniu deseru przytaczając historie arki Noego. Dlatego właśnie dzisiaj użyłam tej nazwy w nagłówku, mimo, iż częściej używana jest aszure.

puding Noego
Składniki:


1/2 kg pszenicy
2 szkl cieciorki
2 szkl fasoli
1/3 szkl ryżu
1/3 szkl kaszy bulgur
200 g suszonych moreli
200 g rodzynek
100 g suszonej porzeczki
jabłko
skórka i sok z jednej pomarańczy (do zastąpienia skórką kandyzowaną i sokiem z mandarynki)
duża pigwa
 6 goździków
wanilia
łyżka miodu
1 1/2 szkl mleka
2 łyżki skrobi
200 g suszonych fig
200 g białej morwy
2 łyżki wody różanej
1 1/2 - 2 kg cukru

do posypania:

orzeszki
suszone porzeczki
wiórki kokosowe
owoc granatu
cynamon


Pszenice wypłukać na sicie i zalać wodą na noc. To samo zrobić z fasolą i cieciorką. Rano ponownie wypłukać i ugotować. Pszenice gotujemy osobno bo będzie miękka szybciej niż fasola i ciciorka.
Wszystkie suche składniki zalewamy w osobnych miseczkach wodą zostawiając na chwilę a następnie płuczemy na sicie. Figi i morele i większe owoce, kroimy na drobne kawałki wielkości migdała. Pigwe i jabłko również kroimy na drobne kawałki.
Gdy pszenica, fasola i cieciorka, będzie prawie miękka dodajemy do garnka ryż i kasze a następnie figi, morele, morwe, skórke z pomarańczy (lub kandyzowaną), porzeczke i rodzynki.
Gdy się troche razem pogotują dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy (lub  mandarynek), jabłko, cukier i wanilie. Mieszamy dokładnie i gotujemy aż wszystkie będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody. Wody dajemy nieco więcej niż w poprzedniej wersji gdyż na koniec do deseru, w celu zwiększenia jego ilości, objętości, dodajemy mleko wymieszane ze skrobią. W ten sposób uzyskamy nieco więcej deseru przy tej samej ilości składników. Nie będzie tak gęsty od samych dodatków jak poprzedni i będzie miał więcej kisielu.
Rozlewamy gotwy deser do miseczek, posypujemy dodatkami i maszerujemy do sąsiadów i rodziny z pysznym deserem i życzeniami powodzenia w nowym roku.
Smacznego i miłego dnia Wam życzę, a wszystkim świętującym dzisiaj składam najserdeczniejsze życzenia. 
Herkese Yılbaşı kutlu olsun.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz