wtorek, 16 lutego 2016

Tarta zimowa z pieczarkami i cebulą


Uwielbiam pieczarki. Smażone, pieczone, faszerowane....każdy sposób na pieczarkę jest dobry. Mój mąż nie podziela tej miłości, jednak na tartę się skusił i wyraźnie mu smakowała.
Nie wiem czy to kwestia ciasta czy farszu, ale choć w to wątpiłam, jedna kokilka w zupełności wystarcza dla jednej osoby.
Z podanych poniżej składników wyszły mi porcje na 4 osoby.



Składniki:

ciasto na tarte:
100 g masła
2 łyżki jogurtu
+/- 10 łyżek mąki pszennej
paczka proszku do pieczenia
jajko
0,5 łyżeczki soli

farsz:
duża cebula 
0,5 kg pieczarek
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżeczka ostrej papryki w płatkach pul biber
pieprz czarny
jajko
0,5 szklanki gęstej śmietany

Ze składników na ciasto wyrabiamy lekko klejącą sie mase i wylepiamy nią formę/foremki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia sie ciasta.

Cebule kroimy w krążki, oczyszczone pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na masełku. Doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Farszem wypełniamy podpieczone wcześniej w foremkach ciasto i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem.
Zapiekamy razem w temperaturze 180 stoni kolejne 20-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz