sobota, 6 lutego 2016

Wytrawne scones z oliwkami i szynka



Pyszne wytrawne ciasteczka sprawdzają się świetnie jako przekąska do herbatki, pieczywko do drugiego śniadania, dodatek do sałatek i pożywna, zdrowa wkładka do bento.



Składniki:

25 g masła
230 g mąki
0,5 łyżeczki sproszkowanej gorczycy
łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
łyżka drobno posiekanego koperku
kilka plasterków ulubionej szynki (ja dodałam domowej roboty szynkę drobiowa)
drobno posiekane czarne oliwki
+/- 0,5 szklanki mleka

żołtko do posmarowania
czarnuszka
sezam

Wszystkie składniki mieszamy w misce i wyrabiamy spójne ciasto. Można je rozwałkować lub najzwyczajniej w świecie rozpłaszczyć ręcznie na grubość ok 2 cm i pociąć na male kawałki. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, posmarować wierzch ciasteczek żołtkiem i posypać sezamem i czarnuszką. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni i piec do zarumienienia, ok. 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz