sobota, 16 kwietnia 2016

Bułeczki z mięsem mielonym - Kıymalı poğaça DOMOWA PIEKARNIA



Domowa piekarnia w tym tygodniu po turecku. Zapraszam na kruche bułeczki z nadzieniem z mięsa mielonego.

kiymali pogaca


Składniki:

2 jajka
+/- 5 szklanek mąki
2,5 łyżeczki drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
125 g masła lub margaryny
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki letniego mleka
0,5 szklanki jogurtu typu grecki (gesty)

nadzienie:
250 g mięsa mielonego
2 łyżki oliwy
łyżka przecieru pomidorowego
duży pomidor
sól
pieprz
ostra papryka w płatkach (pul biber)

na wierzch:
czarnuszka
sezam
roztrzepane jajko

Drożdże i cukier zalać letnim mlekiem, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut żeby ruszyły. W tym czasie w dużej misce przygotować pozostałe składniki na ciasto z pokrojoną w płatki margaryną. Dodać rozczyn z drożdży i wyrobić bardzo miękkie ciasto i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto rośnie obieramy pomidora ze skórki i przygotowujemy farsz podsmażając wszystkie składniki na patelni. 

Ja przygotowałam dwa rodzaje farszu. Mąż, mimo, iż mięsożerca woli bułeczki w wersji z serem. 
Do wersji wege potrzebujemy ser biały twarogowy, ja użyłam ser twarogowy kozi z natką pietruszki, doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką w płatkach.

Z ciasta odrywamy kawałki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy na środek farsz i zamykamy formując bułeczki. Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu zarumienienia +/- 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz