wtorek, 24 maja 2016

Potrawka z kaszy gryczanej



Wtorki z ziarnami cieszą się sporą popularnością wśród czytelników więc będziemy je kontynuować. W zeszłym tygodniu chochliki chciały żeby pojawiła się zupa ze świeżej fasoli. Skoro więc wskoczył ten post nie zmieniałam i mieliśmy tydzień przerwy od kaszy na rzecz zup, które ostatnio trochę zaniedbałam. Może więc wybiorę trzeci dzień na publikacje zup, a może będą pojawiały się co drugi tydzień we wtorki na zmianę z ziarnami. Jeszcze się zastanowię jak to będzie. W tej chwili jestem w drodze do Polski i zostanę tam przez następnych kilka tygodni więc trzeba będzie jakoś ogarnąć lub zreorganizować publikacje postów.
Póki co zapraszam na pyszną, lekką i zdrową potrawkę z kaszy gryczanej warzywami i żołądkami.

kasza z warzywamı




Składniki:

kasza gryczana
zielona papryka
czerwona papryka
cebula
żąłądki krzęce lub inne drobno pokrojone mięsko
olej do smażenia
sól
pieprz
pul biber (ostra papryka w płatkach)

Drobno posiekaną cebulke i papryki (w dowolnej ilości czyli wg uznania) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z podgotowanymi wcześniej w osolonej wodzie żołądkami. Dodajemy oodrobine soli.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przepłukaną kasze gryczaną i zalewamy gorąca wodą tak aby woda zakryła składniki znajdujące się w naczyniu. Całość dusimy pod przykryciem do odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i papryką.
Podajemy na gorąco z turşu lub ayranem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz