wtorek, 14 czerwca 2016

Zupa z czarnej fasoli



Żeby nie było, że ograniczam się ostatnio tylko do kuchni tureckiej zapraszam Was dzisiaj na kremową zupę meksykańską z czarnej fasoli.

zupa z czarnej fasoli

Składniki:

szklanka suchej czarnej fasoli
3 łyżki oliwy
duża cebula
łyżka przecieru pomidorowego 
 2 pomidory
ostra papryka w płatkach
2 listki laurowe  
łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
łyżeczka kminu rzymskiego
wywar warzywny lub z kurczaka

świeża zielona ostra papryka
2 łyżki śmietany

Fasole zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę a gdy się zarumieni dodajemy pomidory, przecier, liście laurowe i namoczoną fasolę oraz przyprawy. Smażymy kilka minut do przeniknięcia się smaków i dolewamy wywar warzywny (lub z kurczaka).
Gotujemy do momentu gdy fasola będzie miękka i wyjmujemy z zupy liście laurowe.
Odlewamy 1/3 część zupy a resztę blendujemy.
Gorącą zupę krem nalewamy na talerze dodając na wierzch łyżkę odłożonej wcześniej, nie zblendowanej zupy, posiekaną swieżą paprykę i łyżeczkę śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz