środa, 17 czerwca 2015

Libańskie pide z zahtarem - Menages Manoushe bi zaatar


Manoushe z zaatarem przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Emilką i Malwiną, jednocześnie jest to druga potrawa dołączająca do V Festiwalu kuchni arabskiej.

Brzmi egzotycznie? Zatar jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i ,,zielone zioła,,.,,Pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu i Armenii.
Służy do przyprawiania mięs i warzyw, w połączeniu z oliwą nadaje się jako zalewa do oliwek. W turcji często spożywany jest jako dodatek do past sniadaniowych lub poprostu z oliwą do maczania chleba.
Informacje na temat zataru zaczerpnęłam z tej strony, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej zerknijcie tam.
Bez obaw, nawet jeśli nie macie dostępu do sklepów arabskich, które sprzedają gotowe mieszanki, możecie przygotować tą pide i zrobić zatar* (przepis niżej) w domu w ciągu 10 minut. 




Składniki:

 szklanka mleka
10 g swieżych drożdży
sól
+/- 2 szklanki mąki
na wierzch:
2 łyżki zataru
oliwa

Drożdże rozpuścić w odrobinie letniego mleka i zostawić na chwilke żeby ,,ruszyły,,.
Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i dodać drożdże. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać odrobine mąki lub mleka, ciasto powinno być elastyczne ale nie powinno lepić się do rak. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej godzine żeby podwoiło objętość.
Podzielić na części i uformować kulki wielkości mandarynki. Rozwałkować na cienkie placki podsypując mąką.
Posmarować z jednej strony oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni aż sie zarumieni. Nastepnie posmarowac drugą strone placka i przerzucić podpiekając placek z drugiej strony. Na wierzch posypać zatarem i przez chwileczke jeszcze raz podpiec przyprawioną stronę.
Pide z zatarem podaje się na ciepło, są opinie, że tak smakuje najlepiej a na zimno jest ,,ledwie jadalna,,. Nie zgadzam się z tą opinią bo pide, która nie została zjedzona na gorąco świetne smakowała wieczorem, na zimno, z sałatką. gotowe pide można również zamrozić a nastepnie odgrzać i znów mamy ciepłe, aromatyczne pide :)



*Zatar (zahtar)

Składniki:

2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki cząbru
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki hyzopu
2 łyżki zmielonego sumaku
1/2 szklanki uprażonego białego sezamu
łyżeczka soli

Wszystkie wymienione zioła powinny być suszone.
Nie panikujcie, nie potrzebujecie wszystkich składnikow żeby przygotowac zatar. Najważniejszy jest SUMAK, SÓL I SEZAM. Z pozostałych składników wystarczy wybrać 3. Wybierzcie te, które najbardziej lubicie lub które macie akurat pod ręką. Oczywiście idealnie byłoby użyć wszystkich wymienionych ziół, ale nie jest to obowiązkowe. Najlepiej żeby składniki nie były zmielone na proch tylko grubo zmielone, a najlepiej roztarte w moździerzu.

Po uprażeniu sezamu na patelni i rozgniecieniu nasion sumaka, mieszamy wszystkie dostępne składniki i mamy gotową przyprawe. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz